Macmelon
Čoko korica:
- 5 žumanaca
- 1 čaša od jogurta šećera
- 1 čaša mleka
- 1 čaša brašna
- 1/2 čaše ulja
- 2 kašike kakaa
- 1 kesica praška za pecivo
Penasti beli fil:
- 5 belanaca
- 8 kašika šećera
Čokoladni preliv:
- 50 g crne čokolade
- 25 ml ulja
Priprema
- Penasto umutite žumanca sa šećerom i postepeno dodajte mleko, ulje, brašno, kakao, prašak za pecivo. Mutite da se sve sjedini. Zagrejte rernu na najjače i zatim, smanjite na 200 stepeni. Pleh 22x35cm, namažite uljem i pospite brašnom, sipajte smesu i pecite je 20 minuta. Posle 15 minuta proverite čačkalicom da li je pečeno.
- Rernu smanjite na 150 stepeni i podesite da peče samo gornju starnu kolača. Vratite nazad kolač u rernu i sušite penu dok malo ne porumeni. Negde 15-tak minuta. Ali, proveravajte Za to vreme pripremajte penasti fil. Penasto umutite belanca i dodajte postepeno šećer da se sve sjedini. Fil treba da je čvrso umućen. Kada je korica pečena, izvadite je i dok je još vruća, premažite penasti fil od belanaca na nju. Izravnajte fil nožem, da ne bi bilo neravnine.
- Pripremajte preliv. Otopite čokoladu koju ste polomili na kockice. Možete na pari ili u mikrotalasnoj. Dodajte čokoladi ulje i vratite da se otapa. Promešati da se sve sjedini i ostavite da se malo prohladi dok se fil prosuši u rerni. Kada je fil gotov, izvadite ga iz rerne i prelijte čokoladu preko njega. Polako, jer će curiti malo sa strane.
SAVET
Ostavite kolač da se ohladi na nekom hladnom mestu. Ja sam ga malo ostavila na sobnoj temperaturi i posle je celu noć bio u frižideru. Korica treba da je hrskava, a fil baš penast. Ovaj kolač se brzo pojede, pa zato obično pravim duplu meru od 10 jaja i pečem u običnom plehu za električni šporet. Uživajte u ovom čokoladnom kolaču.
Isprobao sam
Tuti fruti
8324Limunov kolač
Autor: Gvozdena Živković5162Krambl od šljiva
Autor: Dubravka Belogrlic14219Lenja pita sa jabukama
Autor: Ivana Vlah134597Kolač sa malinama
Autor: Dubravka Belogrlic6283Vanilice sa kremom
Autor: Svetlana Jeremc8858Sočne ružice
Autor: Dana Drobnjak38222Snežni kolač od jabuka
Autor: Nerina5328
Komentari